Szárazépítészet blog

Óvjuk környezetünket!

A “jövő technológiájaként” is ismert szárazépítészet, egy olyan fokozottan környezetbarát építési metódus, amelynek számos előnyeit alkalmazzuk nap, mint nap. Ezzel az eljárással jelentősen csökkenthetjük a vízfelhasználást, ugyanakkor lényegesen megnövelhetjük az újrahasznosítható vagy újrafelhasználható anyagok meglétét az építőiparban. 

Kellemes klíma az első perctől

A szárazépítészethez készült alapanyagok (gipszkartonlapok) nedvességtartalma igen alacsony, így kezdettől fogva kellemes és egészséges klímát biztosít a lakók számára. További nem elhanyagolható előnye az alacsony nedvességtartalomnak, hogy a glettelt gipszakartonfalak a későbbiekben sem repednek meg, nem úgy mint a hagyományos, vakolt téglafalak. 

Költséghatékony megoldások gipszkartonnal

A szárazépítészet során használt eszközök és alapanyagok összességében sokkal kevesebb tételt tesznek ki, mint a hagyományos technológiával készült téglafalak esetében. Ezáltal egy olyan költséghatékony megoldást kínál számunkra amivel nem csak időt és helyet, de nagyfokú költségmegtakarítást is elérhetünk!

Gyors kivitelezés

A szárazépítés a hagyományos építkezési munkálatoknál lényegesen gyorsabban megvalósítható, gondoljunk csak a száradási és kötési idők megtakarítására. Ennek eredményeképp nem csak az építési munkálatok rövidülnek le, de az elkészült épület is azonnal használatba vehető – nem véletlenül az egyik legnépszerűbb építési alapanyag a gipszkarton!

Miért jó megoldás a gipszkarton használata, ha lakásfelújításra vagy átalakításra kerül sor?

Gyors és költséghatékony megoldást kínál, ezáltal sok időt megspórolhatunk használatával, mert nincsen száradási ideje.

A gipszkarton használata sokkal kisebb porral és piszokkal jár, mint a téglából épült válaszfalak falazása és utána következő vakolás esetén. A szárazépítés kevésbé időjárás-érzékeny, mint a hagyományos téglafallal készült elemek, így akár télen is egyszerűen elvégezhetőek a munkálatok.

A gipszkarton, mint alapanyag remekül használható új építésű vagy meglévő otthonok esetében egyaránt, mert:

A gipszkatonlapok gond nélkül méretre vághatók, szinte bármilyen felületen alkalmazhatóak, rögzítésük után könnyedén glettelhető, festhető, tapétázható vagy akár burkolható. 

Szerelési technológiából adódóan pontosabb (függőleges, vízszintes) rögzítés alakítható ki és simább felületet ad bármely tégla vagy vakolt fallal szemben. 

A gipszkarton szerkezetekben, a szerkezet építése során bármilyen gépészeti csövet, villanyvezetéket el lehet bújtatni, így nincs szükség plusz munkaórával járó utólagos vésésre, glettelésre, javításra.

A speciális gipszkartonlapok jó hangszigetelő tulajdonsággal bírnak, egyes típusai tökéletesen páraállóak és igény szerint tűzálló verziók is beépíthetőek.

A gipszkartonból készült helyiségeknek kiváló a helyiség-klimatizáló hatása, ugyanis gipszkartonban lévő gipszmag nagy mennyiségű párát képes befogadni, ezzel csökkentve a helyiség páratartalmát. Alacsonyabb páratartalom esetén (pl. fűtésszezon beindulásakor) pedig visszaengedi a befogadott párát, ezáltal javítva hőérzetünket.

Akár 50 kg-ig terhelhető (hozzáértő szaktudással épített és megfelelő rögzítőelem (dübel) használatával) a gipszkartonfal, így szekrényeket, polcokat, konzolokat bátran felszerelhetünk rá.Egyedi és kreatív designelemeket szeretnél otthonodba? A gipszkarton ebben az esetben is remek választás, mert bármilyen íves, hullámos forma megvalósítható belőle, tökéletes megoldás a rejtett világítás kialakításához, sőt még a karnist is beépíthetjük!

A szárazépítészeti megoldásokat otthonunk számos területén alkalmazhatjuk:

-válaszfalak és térelválasztó szerkezetek kialakítására normál és magasabb páratartalmú (konyha, fürdőszoba, mosókonyha) helyiségekben is,

– gépészeti csövek és villamos kábelek eltakarására használt dobozolások során is tökéletes megoldás,

-álmennyezetek készítésére, 

-tetőtér burkolására,

beépített bútorok kivitelezésére,

-és száraz, üreges padlók készítésére.

Gipszkartonfal használatának további előnyei:

Hőszigetelő: A fagyos tél gyakran próbára teszi a legpontosabban megépített ház hőszigetelő képességét. A gipszkartonszerkezetek hőszigetelésekor kőzetgyapotot használunk, ráadásul a hideg téglafallal szemben a gipszkarton nem sugároz hideget, hisz könnyű szerkezete hamar felveszi a lakás hőmérsékletét. Egy megfelelően kiépített hőszigetelési rendszerrel nemcsak a hőtechnikai problémákat orvosoljuk, hanem a hangszigetelés terén is nagy előrelépést teszünk.

Hangszigetelő: A gipszkarton kéthéjú szerkezetének, valamint a hajlékony héjak együttrezgésének köszönhetően hatékonyan csökkenthető bármilyen zaj vagy hang terjedése. Amennyiben ezen túli hangszigetelésre van szükségünk, akkor ásvány- vagy kőzetgyapot, üveggyapot alkalmazásával költségtakarékos hangszigetelést érhetünk el. Egy hangszigetelt válaszfallal jó hangszigetelési értékek érhetünk el anélkül, hogy a fal teljes vastagságát jelentősen megnövelnénk.

Esztétikus: A gipszkarton hasznos tulajdonságai közé tartozik az is, hogy nem reped, hőre nem tágul, így nem kezd el repedezni. 

 Környezetbarát: A gipsz teljesen szagtalan, illatmentes. Az egészségre ártalmatlan, hiszen nem tartalmaz semmilyen olyan káros és veszélyes anyagot. Élettartama legalább olyan hosszú, mint a hagyományos szerkezeteké.Stabil és teherbíró: A válaszfalak szerkezetét, speciálisan formázott acélprofilokból építjük, biztonságosan rögzíthetünk különböző tárgyakat,legyen szó csak egy képről vagy akár polcokról, konzolról. Teherbírása speciális rögzítő elemek használatával akár 50 kg is lehet.

Adatvédelmi nyilatkozat

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.