A pihenés elengedhetetlen része az egészséges életmódnak, ezért törekednünk kell arra, hogy az aktív és a passzív pihenési forma is rendszeresen jelen legyen az életünkben. A passzív pihenést tulajdonképpen az alvás és a rendszeres relaxáció jelenti, amihez csendre, megnyugtató környezetre van szükségünk! A gipszkartonból készített hanggátló válasz,- és előtétfalak pontosan ezt valósítják meg! Nem csak új lakások kialakításakor, hanem meglévő lakóterek felújítása, átalakítása során, illetve tetőtér-beépítéskor is használhatjuk a hanggátló gipszkartonfalakat.

Hanggátló gipszkartonrendszer = nyugalom

Sok esetben szembesülünk azzal, hogy bizonyos mértékig közös életet élünk a közvetlen szomszédainkkal a nem megfelelő hangszigetelésnek köszönhetően. Akarva-akaratlan el kell viselnünk a szomszédból áthallatszó nem kívánatos zajokat: hangos tévézés, zenehallgatás, porszívózás, a kád feltöltése, WC lehúzása, fürdőszobai éneklés.

Mindennapi tevékenységeink során keletkező zajok eltérő mértékű hangerővel járnak. Minél magasabb ez a zajszint, annál inkább megtapasztaljuk magunkon az ennek köszönhető negatív élettani hatásokat.

Decibel skála hanggátló gipszkarton

A megoldás a hanggátlás

A nyugodt és békés együttlét kialakításában a gipszkarton rendszerek hangszigetelt falai, álmennyezetei és falburkolatai nagyfokú segítséget nyújtanak. A legegyszerűbb és leggyorsabb megoldás, ha a zaj útjába egy szigetelt szerkezetet állítunk. A szigetelt és hanggátló gipszkartonlappal borított acélszerkezet meg­akadályozza az akusztikus ener­gia áthatolását, így a maradék zaj, amely áthalad rajta, már nem megterhelő számunkra. 

A hanggátlást egyrész a hanggátló gipszkartonlap biztosítja, másrészt az acélszerkezetbe ásványgyapotot teszünk, így tökéletesíthetjük a hangszigetelést és csökkenthetjük a nem kívánatos zaj­szintet. A végeredmény egy gyors, tiszta és meg­lepően hatékony hangszigetelő rendszer.

Legfőbb alkalmazási területek

– előtét,- és válaszfalak,

– mennyezetek készítésénél,

– szárazvakolásnál,

– tetőtér-beépítésénél.

Ez a fajta hangszigetelő rendszer nem csak új lakások kialakítása­kor rendkívül hasznos, de bátran használjuk utólagos hangszigetelésre is régi lakóterek felújítása során vagy tetőterek beépítésekor is. 

A hanggátló gipszkarton színe gyártótól függően lehet világoskék vagy rózsaszín is, mérete 12,5X1250X2000 mm.

A lenti példa mutatja, hogy mennyire hatékony a hanggátló gipszkartonlap hangszigetelése a különböző típusoknak megfelelően (Knauf által megadott referenciaértékek alapján).

A 10 cm vastag YTONG válaszfal hangszigetelése: 40 db

Gipszkarton falvastagsága hangszigetelő anyaggal        100 mm             125 mm             150 mm 

Borítás 2×12,5 mm    CW 50 váz RwCW 75 váz RwCW 100 váz Rw
Normál gipszkarton lemez51 dB53 dB56 dB 
RED Piano 56 dB 57 dB 59 dB 
DIAMANT 59 dB61 dB63 dB
SILENTBOARD67 dB 68 dB 69 dB

Alapos előkészületek után a jól megtervezett, megfelelő alapanyagokat és technológiákat alkalmazó körültekintő kivitelezéssel biztosak lehetünk benne, hogy mindent megtettünk annak érdekében, hogy az épületünk optimális hangszigeteléssel rendelkezzen.

Adatvédelmi nyilatkozat

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.