Adott egy (nem) mindennapi szituáció: fürdőszoba felújítás. Azonban nehezített a pálya, mert ferdék az eredeti falak, az egészet lebontani és újra megépíteni egyértelmű, hogy nem szeretnéd…. Mi lehet a leggyorsabb és leginkább költséghatékonyabb megoldás, hogy egyenes falra kerüljenek a csodaszép új csempéid? Egyenesítsük ki a falakat impregnált gipszkartonnal, hogy ne a ferde felületre kelljen rakni az új csempét!

Hogy kerülhet egy párás helyiségbe gipszkarton? Impregnálva!

Az impregnált gipszkarton lapok legnagyobb előnye a normál gipszkartonnal szemben, hogy nedves helyiségekben is használhatjuk térleválasztásra. Az impregnált gipszkartonlap egy olyan speciális gipszkarton, melyet vízálló anyaggal kezeltek, így javítva nedvességállóságát. Az impregnálási folyamat során egy réteg különleges vízálló anyagot visznek fel a gipszkarton felületére.  Az adalékanyagok hatására az impregnált gipszkartonlapok vízfelvétele jelentősen kisebb a normál gipszkartonnál, ráadásul az impregnált lapok ezt a kevesebb vizet is sokkal lassabban veszik fel, mint a normál lapok. A helyiség páratartalmának normalizálódása után a vízálló gipszkartonlapok felületének száradása károsodása nélküli.

Röviden: a vízálló adalékanyag behatol a gipszkarton felületbe, ott “gátat” képez, ezzel megakadályozva, hogy a nedvesség/pára behatoljon a táblába. Ennek az eljárásnak köszönhetően válik a víznek kitett párás helyiségekben is használhatóvá az impregnált gipszkarton, pl: fürdőszobákban, konyhákban és más párás helyiségekben. 

Milyen munkák kivitelezéséhez ajánljuk az impregnált gipszkarton használatát?

Fürdőszoba vagy vizes blokk felújításnál sem kell lemondani a gipszkarton előnyeiről. Olyan helyiségekben ajánljuk jó szívvel a nedvességálló gipszkarton használatát, ahol a relatív páratartalom csak időszakosan haladja meg a 80%-ot, pl. szerelt válaszfalak, álmennyezetek, előtétfalak, tetőtér beépítések burkolóanyagaként, illetve szárazvakolatként alkalmazható fürdőszobákban, konyhában, nagyobb forgalmú irodahelyiségekben, közösségi terekben.

A sokrétű alkalmazhatósága miatt, az impregnált gipszkarton különböző vastagságban és méretben is kapható, leggyakrabban alapként használható csempézéshez és egyéb burkolatokhoz.

Impregnált gipszkartonlap méretei: 12,5x1200x2000 mm

Színe: zöld

Hogyan lesz időtálló az impregnált gipszkarton?

A vizes helyiségek gipszkartonos szárazépítéséhez korszerű impregnált, azaz vízálló lemezek állnak rendelkezésre. Abban az esetben, ha nagy kihasználtságú a fürdőszoba, mert mondjuk népes a család és mindenki szereti hosszú perceken keresztül áztatni magát, akkor is válasszuk nyugodtan az impregnált gipszkartonokat, amelyek akár 80%-os páratartalomnál is biztonságosan használhatók.

Azonban az impregnált gipszkarton időtállósága nagyban függ a gyakori szellőztetéstől. Emiatt ne feledkezzünk meg a zuhanyozások, fürdőzések utáni szellőztetésről, légcseréről.

Kiemelendő, hogy a  gipszkarton felület impregnált, nem pedig vízálló! Emiatt a gipszkartonlapokat védeni kell a csapó víz (zuhany), valamint a pangó nedvesség ellen. Döntő fontosságú a szakszerű kialakítás is. Amennyiben a kívánt válasz,- vagy előtétfalunkat szakember készíti, kellő körültekintés után fogja kiválasztani  a szükséges szigeteléseket (folyékony fólia, hajlaterősítő szalag), megfelelő festékeket, ezzel is növelve az impregnált gipszkartonfal időtállóságát.

Összességében az impregnált gipszkarton egy tartós és sokoldalú anyag, amelyet széles körben használhatunk építési és felújítási projektekben.

Adatvédelmi nyilatkozat

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.