gipszkarton felhasználási területei

A gipszkarton felhasználási területei

Az előző bejegyzésben a szárazépítészet előnyeit mutattuk be, most pedig a szárazépítés egyik alapanyagának, a gipszkartonnak a fő felhasználási területeit és tulajdonságait részletezzük!
A gipszkarton használata a hazai építőiparban egy viszonylag új, de annál gyorsabban terjedő burkolási megoldása. Szinte bárhol alkalmazható, akár lakások, családi házak, középületek vagy irodaházak beltereiben is.

A korábbi blogbejegyzésben már részleteztük a gipszkarton használatának számos jó tulajdonságát (olcsó, könnyű vele dolgozni, kevés építési törmelékkel jár, el lehet vezetni mögötte az elektromos szerelvényeket és gépészeti csövet illetve a hő- és hangszigetelő anyagokat is elrejti), ezért érthető, hogy előszeretettel ajánljuk és használjuk a felújítások során is.

Gipszkarton felhasználásakor érdemes tisztában lenni annak előnyeivel:

Hang,- és hőszigetelő: A hosszú és fagyos tél gyakran próbára teszi a házunk hőszigetelő képességét. A megfelelő szigetelés kulcsfontosságú eleme a takarékos energia felhasználásának és a komfortérzetünk megteremtésének. 

A gipszkartonból készült előtét,- és válaszfalak során először a fém vázszerkezetet építjük meg, majd burkoljuk gipszkartonnal az egyik oldalát. Ezt követően helyezzük be a vázszerkezetbe a hang,- és hőszigetelő tulajdonsággal bíró szigetelőanyagot (ásványgyapot és kőzetgyapot), majd burkoljuk a másik oldalt is gipszkartonlappal (válaszfalak esetében). Ezzel a tehcnológiával készült előtét,- és válaszfalak rendkívül hatékony hang,- és hőszigetelést biztosíthatunk otthonunknak! 

Fontos kiemelni, mert kevesen tudják, hogy a jól megépített és szigetelt, legalább 10 cm vastag gipszkarton válaszfal jobb léghang gátló tulajdonsággal rendelkezik, mint egy 24 cm-es tömör téglafal.

Jó hír, hogy a családi házak magastetői, ferdetetői alatti tetőtér – akár utólagos – szigetelésére is van lehetőség! Ebben az esetben a szarufák közötti és alatti hőszigetelést kőzetgyapot vagy üveggyapot használatával biztosítjuk, majd párazáró fóliával és végül gipszkartonlap borítással fedjük.

Esztétikus: A gipszkarton alacsony nedvességtartalmának köszönhető, hogy a leglettelt és festett előtét,- és válaszfalak vagy álmennyezetek a későbbiekben sem repednek meg, nem úgy mint a hagyományos, vakolt téglafalak. Továbbá a szerelési technológiából adódóan pontosabb (függőleges, vízszintes) rögzítés alakítható ki és simább felületet ad bármely tégla vagy vakolt fallal szemben.

Akkor is bátran ajánljuk a szárazépítészeti megoldásokat, ha egyedi és kreatív designelemeket szeretnél otthonodba! A gipszkarton ebben az esetben is remek választás, mert bármilyen íves, hullámos forma megvalósítható belőle, tökéletes megoldás a rejtett világítás kialakításához, sőt még a karnist is elrejthetjük vele!

Figyeljünk a környezetünkre!

Környezetbarát: A gipsz teljesen szagtalan és illatmentes, továbbá az egészségre ártalmatlan, hiszen nem tartalmaz semmilyen káros és veszélyes anyagot, amely azt károsítaná. Kiváló tulajdonságai közé tartozik a környezetbarát feldolgozási és gyártási technológiája, valamint az, hogy az élettartama legalább olyan hosszú, mint a hagyományos (tégla) szerkezeteké.

A gipszkartonból készült helyiségeknek kiváló a helyiség-klimatizáló hatása, ugyanis gipszkartonban lévő gipszmag nagy mennyiségű párát képes befogadni, ezzel csökkentve a helyiség páratartalmát. Alacsonyabb páratartalom esetén pedig visszaengedi a befogadott párát, ezáltal javítva hőérzetünket.
Stabil és teherbíró: Az előtét,- és válaszfalak szerkezetét, speciálisan formázott acélprofilokból építjük, melyeket csúszó kapcsolattal a padlóhoz és a mennyezethez rögzítünk. Ezt a szerkezetet igény szerint hang,- és hőszigeteljük, végül burkoljuk gipszkartonlapokkal. Ezzel a technológiával készült falak akár 50 kg-ig terhelhetők (hozzáértő szaktudással épített és megfelelő rögzítőelem (dübel) használatával), így akár szekrényeket, polcokat, konzolokat is bátran felszerelhetünk rá.

A gipszkarton jellemző felhasználási területei:

1, Gipszkartonozás vizes helyiségekben (wc-ben, fürdőszobában, konyhában): Az impregnált gipszkarton kiváló megoldás vizesblokkok és vizes helységek burkolására, wc hátfal építésére, wc tartály elrejtésére vagy a csempe felület előkészítésére. Az impregnált gipszkarton papír fedőrétege impregnáló szerrel van kezelve, ezáltal vizes bázisú anyagokkal bátran lehet dolgozni rajta. Bátran festhetünk rá, csempézhetünk, vagy akár díszburkolatot is tehetünk rá. Az impregnált gipszkarton 20 Celsius fok esetében, akár a 80%-os páratartalmat is elbírja!

2, Szigetelés: amennyiben a tetőterünket szeretnénk szigetelni vagy tetőtér beépítés előtt állunk, akkor is érdemes gipszkartonos szigetelésben gondolkodni! Ugyanis a családi házak magastetői, ferdetetői alatti tetőtér – akár utólagos – szigetelésére is van lehetőség! Ebben az esetben a szarufák közötti és alatti hőszigetelést alkalmazzuk kőzetgyapot vagy üveggyapot alkalmazásával és gipszkarton borítással.

3, Falrendszerek építése: álmennyezet gipszkartonból: Gipszkartonból készült álmennyezeti megoldásokat azért kedvelik megrendelőink, mert használatukkal kedvezően csökkenthetők a polgári lakásokra jellemző nagy belmagasság, sőt az álmennyezet megfelelő hő,- és hangszigetelése segítségével csökkenthetjük fűtésszámlánkat és tompíthatjuk a környezeti zajokat is. Ezenkívül a gipszkarton álmennyezetbe egészen elképesztő világítástechnikai megoldások is kivitelezhetők, melynek csak a képzeletünk szab határt!

A gipszkarton, mint költséghatékony megoldás:

Azonban nem csak a belmagasság csökkentése, hanem esztétikai okok miatt is javasoljuk a gipszkartonból készült álmennyezet alkalmazását! Ezzel az egyszerű és költséghatékony megoldással lehetővé válik a családi házak esetében az egyenetlen födém eltakarása, illetve könnyen beépíthető az új világítás,- és médiarendszer a mennyezeti gipszkartonba, mindezt úgy, hogy a villanyvezetékeket is takarja, így elkerülhetjük a felesleges vésést és utólagos vakolást!

Előtétfalak: az előtétfalat a már meglévő fal elé építjük, elsősorban a már létező fal egyenetlenségeinek elrejtése céljából, valamint villanyvezetékek és egyéb szerelvények eltüntetése miatt.

Válaszfalak:  A gipszkartonból épített válaszfal funkciója, hogy – akár a tetőtér beépítés során, akár pl. gardrób, dolgozószoba leválasztásánál vagy újabb helyiség létrehozásakor – egy új teret alakítsunk ki adott helyiségen belül, sőt még nyílászárókat is elhelyezhetünk benne. Amennyiben fontos az új élettér kialakítása során a hangszigetelő funkció, akkor ajánljuk az acélszerkezetbe szigetelőanyag helyezését! Ezzel a tehcnológiával készült válaszfalak rendkívül hatékony hangszigetelést biztosíthatunk otthonunknak! Egy jól megépített és szigetelt legalább 10 cm vastag gipszkarton válaszfal jobb léghang gátló tulajdonsággal rendelkezik, mint egy 24 cm-es tömör téglafal!

Belsőépítészet és a gipszkarton

Azért is szeretünk a gipszkartonnal dolgozni, mert számos belsőépítészeti megoldás megvalósítható vele, kedvünk szerint alakíthatjuk ki belső tereinket. Létrehozhatunk polcokat, polcrendszereket; beépített / rejtett világítást, beépített bútorokat, médiafalat, gardróbszobát.

A gipszkartonnak több fajtája is létezik: hagyományos, impregnált és tűzálló gipszkarton, ezekről részletesen a következő bejegyzésben írunk!

Adatvédelmi nyilatkozat

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.