Az építőiparban, ha felújításról / átalakításról vagy építkezésről van szó, akkor a válaszfalak építéséhez sok esetben már a gipszkartont választják a megrendelőink a tégla helyett, nem véletlenül! Ugyanis a gipszkarton szinte bárhol alkalmazható: lakások, családi házak, középületek vagy irodaházak bármely helységben, még a vizes helységekben is!

A gipszkartonfal építése az egyik legnépszerűbb megoldás abban az esetben, ha:

– további terekre szeretnénk felosztani a lakást, 

– a meglévő téglafalakon szeretnénk az esztétikai hibákat elfedni, 

– szeretnénk megnövelni a helységek hanggátlását,

– javítani akarunk az otthonunk szigetelési értéken,

– szeretnénk lecsökkenteni a nagy belmagasságot,  

– villamos vagy gépészeti felújítást tervezük és nem akarunk, vagy nincs lehetőségünk vésni,

– gyors megoldást keresünk az újonnan beépített nyílászárók kávázásához,- a plafon megbontása, vésése nélkül vezetnénk el az új mennyezeti világítás vezetékelését.

Mikor praktikus választás a gipszkarton?

Lássuk milyen előnyökkel jár, ha gipszkartonnal oldjuk meg az előttünk álló átalakítási/felújítási munkálatokat:

– a gipszkarton használata a hagyományos falazáshoz képest határozottan gyorsabb és rugalmasabb megoldás, ráadásul sokkal kevesebb építési törmelékkel is jár

– a gyakorlott szakembernek a gipszkartonnal jóval gyorsabb dolgozni, mint a falazást és a vakolást elvégezni,

– a gipszkarton száradási ideje fele a hagyományos vakolt téglafalhoz képest és ár-érték arányban is jó választás, 

– meglévő falak vagy a plafon megbontása, vésése nélkül elvezethetőek az átalakításunk során kialakított új gépészeti, villanyászati vezetékelések,

– a gipszkarton fal mindig egyenes, nincsenek benne egyenetlenségek, az idő múlásával nem reped, így évekkel később sem kell javítani,

– a jól megépített és szigetelt, legalább 10 cm vastag gipszkarton válaszfal jobb léghanggátló-tulajdonsággal rendelkezik, mint egy 24 cm-es tömör téglafal,

– hozzáértő szaktudással épített és megfelelő rögzítőelem -dübel- használatával a gipszkartonfalak akár 50 kg-ig terhelhetőek,

– a gipszkartonlap nem tartalmaz semmilyen káros és veszélyes anyagot, amely az egészségünket károsítaná és kiváló tulajdonságai közé tartozik a környezetbarát feldolgozási és gyártási technológiája is.

Milyen munkálatokhoz válasszuk a gipszkartont?

Válaszfal építése

Leggyakrabban akkor építünk válaszfalat, ha – akár tetőtér beépítésnél, gardrób kialakításnál, home office szoba leválasztásánál – egy új teret szeretnénk kialakítani egy meglévő helységben. Egy hasznos tipp: ebben az esetben sem szabad megfeledkezni a hangszigetelésről! A hanggátlást egyrészt a hanggátló gipszkartonlap biztosítja, másrészt az acélszerkezetbe ásványgyapotot teszünk, így tökéletesíthetjük a hangszigetelést és csökkenthetjük a nem kívánatos zaj­szintet.

Előtétfal készítése

Az előtétfal tökéletes választás abban az esetben, ha szeretnénk elfedni a meglévő falunk görbeségét vagy sérülését, illetve a vezetékek esztétikus elvezetésére is alkalmas. Az előtétfal esetében is fontos szempont a hangszigetelés, ugyanúgy, mint a válaszfalnál, különösen a szomszédokkal vagy a lépcsőházzal közös falak esetében, mert segít az áthallás csökkentésében, megszüntetésében!

Álmennyezet kialakítás

A gipszkartonból készült álmennyezettel le tudjuk csökkenteni a túlságosan nagy belmagasságot. Ezzel és a megfelelő szigeteléssel hatékonyabb lehet a lakásunk / házunk fűtése vagy éppen a hűtése. De nem csak a spórolás lehet szempont: szintén esztétikai okai is lehetnek a túl magas belmagasság eltüntetésének. Az álmennyezet kialakításával otthonunk új, modernebb külsőt kaphat, ráadásul az álmennyezetbe beépített rejtett világításnak köszönhetően – a közelebbi világításnak hála – sokkal világosabbá válik lakóterünk!

Tetőtér-beépítés

Családi házak esetében ideális megoldás: tetőtér beépítés költözés helyett! A tetőtér beépítése nem a legolcsóbb felújítási folyamat, mégis elenyésző a költsége egy új lakás vagy egy nagyobb családi ház vásárlása mellett. Sokszor előfordul ugyanis, hogy az idő előrehaladtával a szeretett házunk egyre szűkösebbé válik. Annak ellenére, hogy a fiatalok otthonról való elköltözése a mai világban egyre jobban kitolódik, mégis igénylik a személyes életteret! Ebben az esetben lehet tökéletes megoldás egy, akár külön bejáratú tetőtéri lakás!

A családi házak magastetői, ferdetetői alatti tetőtér – akár utólagos – szigeteléséről nem szabad megfeledkezni, ugyanis a megfelelően hőszigetelt tető a téli hónapokban kellemes belső klímát biztosít és nyáron sem forrósodik fel.

A szigeteletlen tető esetében, az épület teljes hővesztesége elérheti akár 20%-ot is! Hőszigeteléssel ez a hőveszteség megakadályozható, minimalizálható. Utólagos hőszigeteléskor legtöbbször a szarufák közötti és alatti hőszigetelést alkalmazzuk kőzetgyapot vagy üveggyapot alkalmazásával, gipszkarton borítással.

A tetőtér beépítése legtöbb esetben a legkreatívabb gondolatokat, megoldásokat hozza ki a megrendelőből és a kivitelezőből egyaránt pont a helyhiány és a falak dőlése miatt.  A gipszkarton segítségével könnyűszerkezetes belsőépítészeti megoldásokkal dobhatjuk fel az új lakóteret: varázsolj gardróbot egy ferde és kihasználatlan helyre és használd ki a teret a lehető legokosabban.

Konkrét tippek gipszkartonból:

– Túl hangos a szomszéd? Tökéletes választás a hanggátló gipszkartonnal épülő hangszigetelő előtétfal,

– Fürdőszoba felújításra kerül sor? Ez sem okozhat gondot! Az impregnált gipszkartonból kialakított nedvességálló válaszfalak még csempézhetőek is!

– Új médiafalat tervezel a nappaliba, és kiegészíted még egy álmennyezeti csúcsszuper rejtett világítással? A normál gipszkartonból épített médiafal tökéletes stabilitást ad, ráadásul a szintén gipszkartonból készült dekorációs álmennyezetben a rejtett világítás is elvezethető!

– Egyszerűen csak egy kis újításra vágysz otthonában? Zavarnak a korábban kialakított kábelek és vezetékek a folyosón? Erre is megoldást nyújt a gipszkarton! Egy egyszerű dobozolással elrejthetőek a nem kívánatos vezetékelések, így máris egy rendezett, új lakótér vesz körül!

Adatvédelmi nyilatkozat

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.